Vi kan hjælpe dig, som lider af en spiseforstyrrelse eller forstyrret spisning

Forstyrret spisning kommer i mange alvorsgrader. Man kan lave en skala, hvor der i den ene ende ligger forstyrret spisning (altså hvor forholdet til mad er anstrengt og regler fylder en del) til i den anden ende en full blown spiseforstyrrelse, der er livstruende eller endda dødelig. Fællesnævneren er at livskvaliteten bliver påvirket i en vis grad pga. tanker/regler om mad. Man opdager det ikke på kort sigt, men på længere sigt er konsekvenserne meget store, både fysisk og mentalt.

Hvordan ved jeg, om jeg lider af en spiseforstyrrelse eller har forstyrret spisning?

I Danmark findes der tre offentligt anerkendte spiseforstyrrelser (men der findes adskillige varianter):

– Anoreksi – hvor man i bund og grund sulter sig selv (mere information kommer senere).
– Bulimi – hvor man overspiser og kompenserer for det ekstra madindtag med fx motion, opkastning osv. (læs mere her)
– Tvangsoverspisning – hvor man overspiser uden at kompensere for det ekstra madindtag (læs mere her)

Hvis du har problemer med en spiseforstyrrelse eller en eller anden grad af forstyrret spisning, så holder den sig ikke nødvendigvis til én af de klassiske kategorier. Du kan godt i perioder have fx bulimi og i andre perioder tvangsoverspisning eller anoreksi. Eller andre kombinationer – fx at være overvægtig og have anoreksi (stærk underspisning). Det vil også være dét der kaldes en atypisk spiseforstyrrelse.

Spiseforstyrrelser handler om kontrol og selvomsorg

Det, som spiseforstyrrelser i bund og grund handler om, er at man har svært ved at passe på sig selv og derfor bruges kontrollen og/eller spisning som en form for selvomsorg.

– Kontrol bruges til at flytte sit fokus over på noget andet (mad, træning, fedtprocent osv.), som der føles mere som værende indenfor ens egen kontrol. Det er en måde at kontrollere følelser på.
– Spisning kan bruges til at dulme noget der er svært. At (over)spise kan bedøve eller fortrænge følelserne, så man bedre kan holde dem ud. Nogle bruger alle typer mad, men rigtig ofte er der tale om slik, chips, kage, chokolade, fastfood, lyst brød osv.

Ved spiseforstyrrelser og forstyrret spisning har du måske brug for at håndtere:

– Tanker om ikke at være god nok/lavt selvværd
– At kende og sætte dine grænser
– At kende og respektere dine behov – fx mad, hvile, nydelse osv.
– Perfektionisme
– Angst/depression
– Meningen med livet (eller at du ikke tør følge dit hjerte)
– At have dysfunktionelle relationer
– Skam
– At finde ud af hvad du skal vælge, fx mht. uddannelse eller job
– ”Burde” tanker, der spænder ben for det du egentlig længes efter

Forstyrret spisning og spiseforstyrrelser kan komme som en alvorlig bivirkning af forsøg på vægtkontrol (men oftest med en underliggende årsag – noget der har gjort dig sårbar overfor vægtkontrol) og den kan komme, fordi du har haft udfordringer i livet, der har været svære at tackle. Den kommer ofte snigende, og pludselig har den fået så godt fat i dig, at du ikke kan slippe fri igen. Det føles nærmest som om at du bliver ”besat”, og den fortæller dig, at du bliver nødt til at fx:

– Overspise
– Lade være med at spise
– Kontrollere hvad/hvornår/hvor meget du spiser
– Kaste op
– Tælle kalorier
– Veje dig flere gange om dagen
– Tvangsmotionere
– Tjekke din krop konstant for at se om du er blevet større/mindre
– Tage afføringsmidler
– Trække dig fra sociale arrangementer

Hvis du ikke kan komme til at gøre de ting spiseforstyrrelsen fortæller dig at du skal gøre, så vil du opleve at blive meget stresset/urolig. Det kan fx være:

– hvis du er hjemme at spise hos dine forældre/venner og I får serveret en gryderet, som du ikke kan gennemskue hvad der er af kalorier i
– hvis du har lovet din kæreste at holde op med at kaste op og nu sidder I efter aftensmaden og du bliver voldsomt trigget af følelsen af at have mad i maven
– hvis du ikke kan komme til at veje dig
– hvis du har planlagt en overspisning en aften hvor du skal være alene hjemme, men pludselig bliver din partners aftale aflyst, så du alligevel ikke kan være alene
– hvis du skal på ferie/kursus og ikke har mulighed for at træne lige så meget, som du plejer

Forløb

Dygtige behandlere

Års samlet erfaring

Forstyrret spisning og spiseforstyrrelser går ikke bare væk af sig selv

Tværtimod, så strammer den bare grebet om dig, og den vil forsøge at få dig til at trække dig fra dine relationer og alt, hvad der er vigtigt for dig. Det skaber i sidste ende et enormt ensomt og fattigt liv – et liv hvor din eneste ven er din spiseforstyrrelse/din forstyrrede spisning, og derfor bliver den ENDNU sværere at slippe af med.

Hvis du vil af med den, så er du nødt til at beslutte dig for, at du gerne vil have mere ud af livet, end din spiseforstyrrelse kan tilbyde dig, og så skal du opsøge professionel hjælp!

Kostvejleder Jane Aaberg i Odense

Hvad klienterne siger

"Jeg har fået et mere afslappet og fleksibelt forhold til mad, hvor der er plads til alt, og jeg er blevet bedre til at lytte til min krops signaler. Stor anbefaling af Jane! - hun har styr på sagerne og har taget udgangspunkt i mig, hvilket har ledt til varige vaneændringer og mere ro i hverdagen i forhold til mad og sundhed."

ELVIRA

“Jane har lært mig at der ikke er noget mad der er farligt og der er ikke noget der per definition er "sund"/"usundt". Det handler om hvem du er og hvad dit mål er. Derudover så har den helt store faktor været at lære sult/mæthed og lære at stole på at min krop godt kunne fortælle mig hvad jeg har brug for og hvornår jeg ikke har brug for mere. Dette har betydet at jeg er langt mere afslappet i mit forhold til mad i forhold til tidligere.”

PERNILLE

 

 

“Med de redskaber man får hos Jane, finder man lynhurtig ud af, at det faktisk slet ikke er så svært at lade de usunde ting være. Det hele giver mening og man går IKKE glip af noget, da du må spise alt det du har lyst til! Jeg giver Jane de varmeste anbefalinger og pga. hende kan jeg selv holde min vægt der, hvor jeg gerne vil have den”

HEIDI

"På grund af Jane, tør jeg nu i langt højere grad spise det jeg har lyst til, frem for at følge en kostplan."

LINE

“Det vigtigste jeg har lært er at min overspisning skyldes følelser det bliver holdt nede og væk og det var netop /udelukkende processen med Jane, der lærte mig at arbejde med den så jeg igen kunne mærke min mave og min sult. Jeg føler mig nu meget mere mæt samtidig med at jeg er mere let. Det er en win-win situation 😆”

ANN-BERIT

​“Jane var igennem et år min coach. Både i forholdt til træning og mad. På det år øgede jeg min total i konkurrence løftene i styrkeløft med 40kg, trods et vægttab på 8kg. Hun var altid klar med et godt råd eller opmuntrende ord hvis jeg havde brug for det. Jane har givet mig styrke ikke kun fysisk men også mentalt og hun er en fantastisk coach”

LOUISE

"Jane har fået mig til at se, at alt eller intet ikke er vejen frem for mig.

Jeg troede at 'jeg skulle bare lige' - men tingene var ikke 'bare lige'!"

METTE