Hvad er bedst at gøre efter en overspisning? 👀
Du oplever måske, at når du kommer til dig selv efter en overspisning (for nogle allerede IMENS de overspiser) at føle skyld og skam over at have spist for meget/indtaget for mange kalorier/have spist noget du ikke ”burde”😓
Følelser der ofte giver en stor uro og føles stærkt ubehagelige at være i😫
Typiske tanker vil være ”nu gjorde jeg det IGEN!”🔨, ”jeg bliver tyk/tykkere”🔨, ”hvor er jeg bare dum, jeg VED jo at det går helt imod det jeg gerne vil opnå”🔨 osv.
Kombinationen af disse ubehagelige følelser og tanker, giver ofte en stærk trang til handling🌪️
Du kender måske denne tanke: ”nu er det altså SLUT, fra i morgen af bliver det anderledes”?🤬
Og så går hjernen i problemløsningsmode.
”Okay”, tænker den, ”hun kan tydeligvis ikke styre det her med *indsæt problemfødevare*. Vi må have noget kontrol på banen.
👀Hvilken kur har vi ikke prøvet endnu?
👀Har vi en kostplan liggende i skuffen?
👀Måske vi skulle surfe på nettet efter en personlig træner/kostvejleder/diætist – dét må være løsningen!”
Og før du ved af det, så skal du forberede alle dine måltider🍱, drikke proteinshakes🥤, faste 16 timer i døgnet🤐, aldrig have chokolade liggende derhjemme🍫, frygte sociale sammenkomster hvor du får serveret alt det du ikke ”må” spise😱, være sulten hele tiden😫, konstant crave alt det du ikke må få (eller kun få i begrænsede mængder)… pyha, er jeg den eneste der bliver stresset af at læse alt dét?🤯
Nå, men…kan du genkende det her? Og i så fald – hvor godt har det virket for dig (på den lange bane)?🙄
Har du indset at det ikke virker for dig? Så får du her nogle strategier du kan bruge efter en overspisning, der er mere hensigtsmæssige og som kan få dig på den rette vej:
1. Vær omsorgsfuld og prøv at tilgive dig selv. Der var en årsag til at du overspiste.
2. Vær nysgerrig og prøv at se om du kan gennemskue, hvad der igangsatte den. Kunne det fx være at:
- At du var blevet oversulten? Altså helt ærligt – hvad har du fået tidligere på dagen/de seneste dage? Var det nok? Ville det være nok for andre? Din krop har brug for brændstof, uanset hvor høj din vægt er og/eller om du synes du fortjener det eller ej.
- Var det en modreaktion (trods?) på et restriktivt spisemønster? Når der er noget vi forbyder os selv, så er det helt naturligt at vi får mere lyst til det.
- Var det pga. følelser? Fx at du kedede dig, var ked af det, følte dig ensom eller lignende?
- Havde du undertrykt et behov? Måske du er vant til at sætte dine behov sidst og konstant er der for alle andre?
3. Planlæg hvordan du kan løse årsagen fremadrettet:
- Find ud af hvordan du kan få et stabilt måltidsmønster, så du får tilstrækkeligt med mad og dermed undgår at blive oversulten (obs: måske kan du ikke længere mærke dine sultsignaler fordi du har undertrykt dem længe. Det vil være vigtigt at lære at genkende den moderate sult og ikke altid vente med at spise til du ikke kan udholde det længere).
- Giv dig selv lov til UBETINGET at spise alle fødevarer.
- Få lært at rumme ubehagelige følelser, så du ikke (altid) behøver at spise på dem.
- Find ud af hvilke behov du tilsidesætter og hvordan du fremadrettet kan dække dem med dét du i virkeligheden har brug for (fx søvn, hvile, alenetid, at blive behandlet respektfuldt, at have meningsfyldte fritidsaktiviteter, nærhed osv.)
Og så er det dét du IKKE skal gøre, efter en overspisning:
- at slå dig selv i hovedet og skælde dig selv ud over at nu fejlede du IGEN.
- at stige på vægten dagen efter for at tjekke ”hvor galt det gik”. Vid at du kan have ekstra væske i kroppen dagen efter, så hvis du absolut skal veje dig, så vent til 3-4 dage efter.
- at begynde at planlægge hvordan du skal begynde at kompensere for overspisningen – fx at finde kostplaner frem, planlægge ekstra motion, tælle kalorier, søge efter div. kure osv.
Vær god mod dig selv. At overkomme overspisninger er en proces, der tager tid (ofte betydeligt længere tid, end du lige regner med). Og løsningen ligger IKKE i kontrol!
Kh Jane ❤️
PS: Husk at du kan få hjælp hos os, hvis det er svært at klare på egen hånd. Du kan booke en gratis og uforpligtende afklaringssamtale ved at klikke på knappen herunder: