Hvis du har fulgt mig et stykke tid, så ved du nu, at jeg ikke er tilhænger af den traditionelle tilgang til et vægttab, der omhandler kure, kostplaner og andre former for strategier, der betyder afsavn og kontrol.

For det dræber nydelsen ved livet.

Sætter livet på standby indtil man har tabt sig.

Tænk nu hvis du døde i morgen?

Eller om et år?

Eller om 10 år?

Og på det tidspunkt ikke havde tabt dig – men blot været på den ene kur efter den anden, uden effekt.

For hvad har kurene givet dig indtil videre?

Har de givet dig et langtidsholdbart resultat?
Tror du på at lige præcis den kur du er på lige nu, vil gøre en forskel i forhold til alle de andre du har prøvet?)
(Jeg er ked af, hvis jeg tager håbet fra dig. Men det er fordi jeg vil fortælle dig, at der er en anden vej.)

Min pointe er, at det er spild af liv at leve sådan. Også selvom formålet er at man vil tabe sig og blive sundere, få det bedre med sig selv, etc.

For det kan man godt uden.

Det er unødvendigt med al den kontrol og alle de afsavn.

Faktisk virker det oftest stik imod intentionen og du får endnu mere lyst til alt det du ikke må spise og oveni hatten, så kommer du endnu længere væk fra at være i stand til at lytte til din krops signaler. Lort med lort på.

”Men”, tænker du så nok… ”jeg kan jo ikke styre mig, jeg tager jo på hvis jeg slipper kontrollen. Det var jo derfor jeg gik på kur. Min krop kan ikke selv klare at holde en sund vægt – ellers var jeg aldrig blevet overvægtig”.

Well, sådan tænkte jeg også engang.

Men efter mange års nederlag og mødet med en dygtig behandler, blev jeg heldigvis klogere.

Og jeg ved nu, at det faktisk er dén vigtigste faktor til at få et mere afslappet og fleksibelt forhold til mad.

Et forhold til mad der skaber ro – ro til at kunne fokusere på livet og til at kunne fokusere på de vigtigste faktorer, når det kommer til at tabe sig.

Jeg ved også nu hvad der skal til, for at det lykkes.

Men jeg siger ikke at det er nemt at slippe kontrollen.

Jeg siger heller ikke at det er sikkert at du kan klare det alene.

Og jeg lover dig heller ikke at du ikke tager på.

For det hele handler om hvordan man gør det.

Og hvad er så nøglen til at få det til at lykkes?

  1. Du skal genskabe evnen til at lytte til din krop. Til at respektere og ære din sult og mæthed. Altså give dig selv lov til at spise når du er ægte sulten og til at stoppe når du er mæt. Og ud fra dine erfaringer skabe en måltidsstruktur der passer til DIG – ikke dikteret af en kostplan.
  2. Du skal finde ud af hvilke fødevarer du virkelig nyder. Du tænker måske at du aldrig kan styre dig når du spiser chips, men er det virkelig sandt? Hvad nu hvis du SKULLE spise chips hver dag – ville de så stadig have den samme tiltrækningskraft? Og er det på alle tidspunkter du har brug for nydelse? Vær nysgerrig og åben og tillad dig selv hvad du har lyst til – hvis du VIRKELIG har lyst til det.
  3. Prøv at se om du kan gennemskue hvornår du spiser af behovene hhv. sult, nydelse og spisning på følelser/kedsomhed/andre årsager. Vær nysgerrig. Lær at tilfredsstille det reelle behov.
   a. Hvor meget mad har du brug for når du er sulten – og hvilken type?
   b. Hvor meget slik/chips/is har du brug for når du har behov for nydelse?
   c. Har du overhovedet brug for mad, når du har trang til at spise når du keder dig/har svære følelser/er træt osv.? Eller skal du gøre noget andet for at   opfylde disse behov?Prøv dig frem og vær venlig og omsorgsfuld overfor dig selv i processen.

   Det kan også lykkes for dig!

   Slut med at sætte livet på standby – nu skal det nydes.

   Og hvis det er svært, så kontakter du bare mig, så kan vi sammen hjælpe dig i mål.

Kh Jane