Mange af vores klienter oplever at, på trods af at være mæt efter aftensmaden, så får de lyst til noget sødt.

Og så stikker det af derfra🥵.

For lysten bliver måske bakket op af tilladende tanker om, at ”det også har været en lang dag” eller at ”du har fortjent det”.

Kan du genkende dét?

Og chokoladen ude i skabet begynder at kalde på dig🍫🍫🍫🍫.

Pludselig har du hentet den – og pludselig har du spist hele pladen.

Eller i hvert fald mere end du gerne ville.

Hvis du da i det hele taget synes at det var noget du OVERHOVEDET skulle have på dét tidspunkt (du var jo mæt – og så ville det bare være overflødige kalorier🤦 – right?).

Og dermed fik du lige endnu engang slået fast, at du ikke kan styre dig.

Vi har en god nyhed til dig.

For det kan være at der er en god forklaring på din adfærd💡.

En forklaring, der ikke handler om at du har manglende rygrad og aldrig kan styre søde sager.

Det kan i høj grad handle om det her:

1️⃣Det er helt naturligt at have trang til noget sødt, efter et salt måltid. Det er noget der styres af din smagssans. Det kan desuden også handle om at du er tørstig, fordi maden i fordøjelseskanalen trækker væske til sig. Og denne tørst kan nemt forveksles med trang til noget sødt (fordi det skaber mundvand bare ved tanken om at du spiser noget sødt).

2️⃣Hvis du giver efter for trangen, men uden at du har givet dig selv fuld tilladelse til det(fx fordi du ikke vidste at det er naturligt at få trangen og måske bare følte at dit handlede om manglende viljestyrke), så sættes der denne ubevidste kædereaktion i gang: spiser -> får det rart et øjeblik -> får dårlig samvittighed/skammer dig -> får lyst til at ”tjekke ud” fra dette -> spiser mere, fordi det bedøver følelsen af skam/dårlig samvittighed OG fordi at den ubevidste tidsbegrænsning der ligger i at ”det er bare lige nu, i morgen gør jeg det ikke” sætter gang i en hamstringseffekt, der får dig til at få lyst til at få så meget af det som muligt, i dét her tidsrum hvor du er ”faldet i”.

Kunne det her måske være tilfældet hos dig? Så kan du prøve dét her eksperiment, næste gang når du har spist aftensmad:

👉Når trangen dukker op efter aftensmaden, så giv dig selv UBETINGET lov til at spise noget sødt og så meget af det som du har lyst til. (Og hvis du kan: prøv at love dig selv, at det her må du altid gøre, når du har lyst til noget sødt).

👉Når du så starter med at spise, så sørg for at du gør det med så meget bevidsthed (TJEK IND I STEDET FOR UD), at du lægger mærke til AT DET HJÆLPER på trangen. At dit sansemæssige behov opfyldes. På et tidspunkt vil du opdage, at dine sanser ikke længere skriger på noget sødt. Og det er meget tidligere end du nok lige regner med.

👉Herefter kan du så overveje om DU synes at der er grund til at spise mere, hvis der ikke er behov for det.

For rigtig mange vil det give en enorm ro at vide, at det for det første er normalt at få trangen til noget sødt efter et måltid OG at der faktisk slet ikke skal så meget til for at stille denne trang. På denne måde behøver det slet ikke at udvikle sig til noget, der følelses som et kontroltab🥳. Nærmere bare, at man havde et behov, opfyldte det og så gik videre med hvad man ellers havde planlagt at aftenen skulle bruges på.

PS: for nogle er det faktisk nok, blot at tage noget light saftevand eller en pepsi max – fordi det i mange tilfælde jo blot er smagssansen der skal tilfredsstilles. Men hvis du føler dig snydt/det er en restriktion, så acceptér at der skal mere til.

Og husk – hvis det er svært, så står vi klar til at hjælpe dig.

Kh Sarah og Jane🤗