For så er det nemmere at finde løsningen…😎

 

Der kan være riiiigtig mange årsager til at man overspiser.

Men overordnet set, kan årsagerne deles op i 6 kategorier:

1️⃣ Manglende kontakt til appetitsignaler og nydelse – eller at man ikke respekterer dem. For så er det svært at navigere hvornår man har fået en passende mængde at spise – og om man er blevet tilfredsstillet af måltidet.

2️⃣ At man har alt for mange regler, restriktioner og “kur-tanker”. Når der er mange regler, så er det nemt at “falde i” – og så er der ikke langt til tanken “nu kan det hele være lige meget”.

3️⃣ At man håndterer følelser med at spise. Fx når man oplever uro, når man keder sig, når man bider uretfærdighed i sig, når man er ked af det etc. For det virker at spise, det lægger øjeblikkeligt en dæmper på det man har svært ved at tackle – men kun lige indtil den dårlige samvittighed melder sin ankomst.

4️⃣ At man har et ustabilt måltidsmønster. Hen over dagen, henover ugen, henover året. Her kan opbygget sult nemt gå hed og blive en “trigger”. I denne kategori ligger fx at underspise i løbet af dagen for at spare på kalorierne – for så derefter ikke at kunne holde igen om aftenen fordi man er blevet for sulten. Eller at holde igen i hverdagene – og så “falde i” med et brag i weekenden.

5️⃣ At man har svært ved at håndtere fristelser. Fx duften fra bageren, slik-reklamerne i tv, franske hotdogs på tanken etc. Træls, når vi nu lever i et fedmefremmende samfund.

6️⃣  At man spiser efter sociale regler og ikke hvad man selv har lyst til. I denne kategori ligger fx at man ikke føler at man kan sige nej til kage på arbejdet (hvis man ikke lige har lyst til dén kage) eller bestille en salat, hvis resten af gruppen man er ude at spise sammen med bestiller burgere (selvom man måske helst vil have salaten). Eller at man ikke kan sige nej tak, hvis andre nøder én til at spise mere end man har brug for/lyst til.

Kan du spejle dig selv i én eller flere af kategorierne? Hvis ikke, så prøv at være nysgerrig på din adfærd henover de næste uger og se om du kommer nærmere, hvor du skal sætte ind.

Og husk – hvis det er svært, så står vi klar til at hjælpe dig.

Kh Sarah og Jane🤗