Drømmer du om et liv med mindre overspisning og madstress?

Kan du genkende nogle af disse scenarier?

– Jeg spiser det hele så det ikke er der i morgen (så kan jeg ikke få det)
– Jeg spiser ofte i smug (ofte planlagt, hvor jeg har handlet ind specielt til dét)
– Jeg spiser alt for meget (for så bliver jeg nok træt af det)
– Når jeg spiser ”usundt”, føles det som ”Den sidste nadver” – jeg MÅ bare spise alt hvad jeg kan, for det er sidste gang.
– Jeg smider mad væk, for ikke at blive fristet til at spise mere af det (og hapser det måske nogle gange op fra skraldespanden, og spiser det alligevel)
– Jeg føler mig ude af kontrol omkring mad som jeg synes er usundt, fedende osv.
– Jeg føler intens skam og skyld efter at have (over)spist
– Jeg spiser kontrolleret når jeg er ude – men overspiser når jeg kommer hjem igen
– Jeg er i kontrol hele dagen, mens jeg er på arbejde/studie, men om aftenen mister jeg kontrollen (uden at vide hvorfor – jeg kan bare ikke tage mig sammen mere)
– så er der stor sandsynlighed for at du kæmper med overspisning:

Så er det ikke bare dig, der er noget galt med. Du er ikke i stykker. Men du har højst sandsynligt brug for hjælp til at håndtere din overspisning.

Føler du skyld og skam, når du kommer til at overspise?

De fleste der lider af overspisning, er faktisk ikke klar over det. De tror at de mangler viljestyrke og at de burde tage sig sammen. Og de oplever stor skyld og skam over at de bliver ved med at ”falde i” og miste kontrollen over maden og bebrejder sig selv.

Det værste er, at det slet ikke er deres egen skyld! Det er stærke kræfter der ligger bag overspisningsproblematikker og det kommer jeg ind på lidt længere nede i teksten.

Der findes mange grader af overspisning, og overspisning behøver ikke nødvendigvis at være et problem. Det kommer helt an på om overspisninger har en negativ indflydelse på DIT liv, om du skal søge behandling for det.

Overspisning er helt normalt – og det er du også!

Ifølge sundhed.dk er der 5-10 % af den voksne befolkning i Danmark, der lider af overvægt, der har en sygelig overspisningsproblematik – altså dét der går under udtrykket tvangsoverspisning. Dvs. et sted mellem 115.000 og 130.000 personer – alene i Danmark. Det gør tvangsoverspisning til den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark (hvilket den nok er i alle vestlige lande).

Dog er det ikke alle, der lider af tvangsoverspisning, der er overvægtige. Denne andel af personer udgør ca. 15% af alle der lider af tvangsoverspisning. Og selv om man ikke kæmper med vægten, kan overspisningerne stadig være et stort problem for den enkelte – bl.a. pga. ubehaget i kontroltabene, at det koster mange penge, fysisk ubehag efter indtagelse af store mængder mad, huller i tænderne pga. stort indtag af slik og kage m.v.

Kostvejleder og vægttab Odense, Fyn

Overspisninger kan groft set deles op i to kategorier:

– Subjektiv overspisning
Mængden af mad er ikke større end hvad der anses som et normalt måltid, men fordi dét der indtages anses af den enkelte som ”forkert”, ”usundt” osv., er skylden og skammen meget stor efterfølgende.
– Objektiv overspisning
Der spises langt større mængder, end man vil anse som værende et normalt måltid. Man er meget mæt efterfølgende, har ofte et stort fysisk ubehag (ondt i maven, gylper, svedeture, kvalme osv.)

Forløb

Dygtige behandlere

Års samlet erfaring

Overspisning handler om kontrol og følelser – ikke manglende viljestyrke!

Overordnet set er der to hovedårsager til overspisning

1) At man sidder fast i en restriktiv cyklus. Dette betyder, at man forsøger at holde kontrollen, men til sidst må give op og slippe den igen. Dette sker igen og igen – for nogle på daglig basis og andre kan holde kontrollen i længere perioder (men det ender altid med at man på et tidspunkt må give slip). Man har regler for fx hvad man må spise, hvornår man må spise og hvor meget man må spise. Disse regler fylder ofte rigtig meget i tankerne. Ofte vil man også have svært ved at tolke sult- og mæthedssignaler. Nogle mærker slet ikke sult (kan fortrænges pga. skam) – de mærker bare en stærk spise-TRANG.

2) At man tackler sine følelser med mad. Dette kan både være positive følelser (man spiser for at fejre og belønne) og negative følelser (man spiser for at dulme/fortrænge tristhed, vrede, sorg, skam, kedsomhed og andre ubehagelige følelser).

Tit vil en overspisningsproblematik involvere begge årsager.

Overspisning kommer ofte enten efter (flere) forsøg på vægttab og/eller fordi man har gennemgået en svær periode i sit liv, som har været vanskelig at håndtere (så er man enten begyndt at spise for at dulme følelserne, eller at kontrollere sin mad for at flytte sit fokus over på noget der føles mere indenfor ens egen kontrol).

Overspisning er IKKE noget man selv VÆLGER at gøre, og det handler på ingen måde om, at man er viljesvag. Det handler om at man er oppe imod kræfter, der er STÆRKERE end ens viljestyrke og langt de fleste der kæmper med overspisning, har brug for professionel hjælp.

Overspisningscoaching er derfor heller ikke et quickfix. Det tager tid. Men vi KAN hjælpe dig med at opnå et liv, hvor du kan håndtere dine udfordringer uden overspisninger, og være i stand til at nyde mad uden dårlig samvittighed.

Hvad klienterne siger

"Jeg har fået et mere afslappet og fleksibelt forhold til mad, hvor der er plads til alt, og jeg er blevet bedre til at lytte til min krops signaler. Stor anbefaling af Jane! - hun har styr på sagerne og har taget udgangspunkt i mig, hvilket har ledt til varige vaneændringer og mere ro i hverdagen i forhold til mad og sundhed."

ELVIRA

“Jane har lært mig at der ikke er noget mad der er farligt og der er ikke noget der per definition er "sund"/"usundt". Det handler om hvem du er og hvad dit mål er. Derudover så har den helt store faktor været at lære sult/mæthed og lære at stole på at min krop godt kunne fortælle mig hvad jeg har brug for og hvornår jeg ikke har brug for mere. Dette har betydet at jeg er langt mere afslappet i mit forhold til mad i forhold til tidligere.”

PERNILLE

 

 

“Med de redskaber man får hos Jane, finder man lynhurtig ud af, at det faktisk slet ikke er så svært at lade de usunde ting være. Det hele giver mening og man går IKKE glip af noget, da du må spise alt det du har lyst til! Jeg giver Jane de varmeste anbefalinger og pga. hende kan jeg selv holde min vægt der, hvor jeg gerne vil have den”

HEIDI

"På grund af Jane, tør jeg nu i langt højere grad spise det jeg har lyst til, frem for at følge en kostplan."

LINE

“Det vigtigste jeg har lært er at min overspisning skyldes følelser det bliver holdt nede og væk og det var netop /udelukkende processen med Jane, der lærte mig at arbejde med den så jeg igen kunne mærke min mave og min sult. Jeg føler mig nu meget mere mæt samtidig med at jeg er mere let. Det er en win-win situation 😆”

ANN-BERIT

​“Jane var igennem et år min coach. Både i forholdt til træning og mad. På det år øgede jeg min total i konkurrence løftene i styrkeløft med 40kg, trods et vægttab på 8kg. Hun var altid klar med et godt råd eller opmuntrende ord hvis jeg havde brug for det. Jane har givet mig styrke ikke kun fysisk men også mentalt og hun er en fantastisk coach”

LOUISE

"Jane har fået mig til at se, at alt eller intet ikke er vejen frem for mig.

Jeg troede at 'jeg skulle bare lige' - men tingene var ikke 'bare lige'!"

METTE