Kæmper du med følelsesspisning?
Og ved du, at man rent faktisk kan gøre
noget ved det?
Hvis du er en følelsesspiser, så kender du nok følgende scenarier:
– Du keder dig og oplever, at så kan du liiige spise noget, det kan fungere som en form for ”passiv” aktivitet.
– Du har haft en hård dag på arbejdet, og på vejen hjem kører du lige forbi bageren for at hente en kage, der kan hjælpe på humøret.
– Børnene har været umulige at putte, og bagefter har du SÅ meget brug for noget chokolade til at slappe af på eller til at trøste dig selv med.
– Du har en opgave, som du ikke kan komme i gang med – enten fordi du ikke orker, eller fordi den er svær, og så skal du lige have noget slik/mad at ”komme i gang med” (selvom du måske alligevel ender med ikke at få lavet noget).
– Du er ked af det, har angst eller føler tomhed – så kan maden dulme ubehaget.
Hvis du genkender ovenstående, så er du nok én af de mange, der bruger mad til at kontrollere eller dulme dine følelser. Og det er faktisk en ret smart strategi. Det er nemlig din hjerne, der prøver at hjælpe dig til opnå en lykkefølelse. Men den varer ikke ved.
Følelsesmæssig spisning virker her og nu – ellers ville du ikke gøre det
Der er altid en grund til, at vi spiser på vores følelser. Og det er, at det virker.
Din hjerne er nemlig gearet til at styre dig udenom om ubehagelige følelser. Hvis du på et tidspunkt har oplevet den øjeblikkelige lettelse og velbehag, du får af at spise, så kommer det nemt til at blive en automatisk reaktion, at du rækker ud efter noget at spise, når du oplever (nogle former for) ubehag. Der vil ofte være tale om fødevarer, der er hypervelsmagende – fx slik, chips og kage – da disse giver en større belønningsrespons i hjernen i form af motivationshormonet dopamin.
Det er meget sammenligneligt med forskellige typer af misbrug – bortset fra at der ikke er en stofafhængighed, som hvis man fx bruger alkohol eller narkotika. Der er i stedet tale om en ADFÆRDS-afhængighed – og det en adfærd, der kan aflæres igen.
Er du klar til at se din følelsesspisning i øjnene?
Måske er du allerede et sted, hvor du er begyndt at mærke konsekvenserne af din følelsesmæssige spisning – fx i tegn af overvægt, overspisning og/eller forringet helbredstilstand? Og måske frygter du at situationen bliver værre, hvis du ikke får taget hånd om det?
Book en uforpligtende samtale, og tag en snak med os om, hvor du oplever udfordringer i din hverdag. Hvert forløb er forskelligt, og vi kortlægger sammen din adfærd, så vi kan nå til bunds i, hvor din følelsesmæssige spisning stammer fra, og så vi i fællesskab kan prøve nye strategier af.